tiistai 27. syyskuuta 2016

Muotoilijan keidas

Kuva: Siina Pekkanen


Kuvittele mielessäsi keidas. Mitä siitä tulee mieleen? Aavikon keskellä sijaitseva levähdyspaikka, jota varjostaa palmupuut ja raikas vesi, joka vetää puoleensa pysähtymään? Näetkö siellä, tai onko matkassasi muita, ihmisiä? Pystytätkö teltan levähtämistä ja yöpymistä varten? Mistä olet tulossa ja mihin matkalla? Vai tuleeko keitaasta mieleen ylellinen kylpylä, johon olet tullut rentoutumaan? Tai vaikkapa ostoskeskus, jossa voi istahtaa lepoalueille tai kahviloihin tekemään töitä, seurustelemaan, pitämään taukoa arjesta? Onko se jotain, joka vetää sinua puoleensa? Joka vetää puoleensa ihmisiä ympäri maailmaa? Viivähtämään. Pysähtymään. Keitaalle, joka täyttää sen hetkisen tarpeen, halun, toiveen?


Keitaan voi nähdä fyysisenä ja sosiaalisena tilana. Entäpä, jos keidas olisikin paikka verkossa? Digitaalisessa ympäristössä? Kohtaamisia kahvilassa, kauppakeskuksissa, palvelutalossa, toimistoilla, koulutustiloissa? Entä jos osallistuminen näihin tiloihin tapahtuukin verkon välityksellä? Sosiaalisen median tiloissa; videokuvaten Periscopella, verkostoitumalla Twitterissä, keräämällä työryhmän Facebookiin? Luoden digitaalista yhteisöä, joka konkretisoituu myös fyysisessä tilassa.  Muutosmutoilulla pyrimme vaikuttamaan tämän yhteisen kentän mahdollistamiseen. Haluamme rakentaa paremman yhteiskunnan muotoilemalla nykyisiä rakenteita uudestaan. Luomalla uutta työtä, uusia työtapoja, vuorovaikutuksen mahdollistavia tiloja.
Meidän keitaamme on ubiikki. Täällä rakennamme ja visioimme sitä, mitä ei ole vielä olemassa. Rakennamme sitä digitalisaation hengessä, vuorovaikutuksen kentällä.


Muutosmuotoilun olennainen työalue on vuorovaikutuksen kenttä, jonka peruselementit ovat digitaalinen, sosiaalinen ja fyysinen. Vuorovaikutuksen kenttää voidaan kuvata myös termillä attraktiivinen solu ja sille ominaista on tilassa viivähtäminen, solu joka vetää puoleensa, oli tila sitten digitaalinen tai fyysinen. Tämä kenttä on riippuvainen sosiaalisuudesta. Ilman sosiaalista riippuvuutta ei synny vuorovaikutusta. Mainos ei tavoita kuulijaansa. Asiakas ei tavoita palveluntarjoajaansa. Yritys ei kohtaa työnhakijoita.


Tilan läpi käy muutoksen ja liikkeen virta. Sitä voisi kuvata juurikin keitaana, jonka ääreen ihmiset pysähtyvät hetkeen olemaan yhdessä, tehdäkseen kauppaa, jakaakseen tietoa. Kun tila on tehnyt sen hetkisen tehtävänsä, yksilöt liikkuvat yksin tai massana seuraavaan soluun, oli se sitten koti, toimisto tai kauppakeskus. Attraktiivinen solu on yksilöiden, ryhmien ja yhteisön kohtaamispaikka.Me muutosmuotoilijat olemme omanlaisemme yhteisö. Tämä tila, jossa muotoilemme uudelleen, olemassa oleviakin, digitaalisen, sosiaalisen ja fyysisen tilan kenttiä, on meille se solu, jossa kohtaamme. Kohtaaminen jatkuu myös aineettomassa fyysisessä  tilassa ja viemme myös osaamistamme ja tietoamme uusiin soluihin.


Kuva: Siina Pekkanen


Digitalisaatio mahdollistaa lukemattomia tapoja kohdata ihmiset eri tarkoituksissa. Uudessa työelämässä se antaa joustoa toteuttaa työtä siellä missä se kohtaa parhaiten asiakkaan. Digitalisaatio antaa mahdollisuuden monikanavaiseen yhteistyöhön, joka tavoittaa tekijänsä ympäri maailmaa. Uuden työn uudet toimintatavat mahdollistavat osallistavamman ja kokeilevamman kulttuurin. Olennaista on myös huomata, että digitalisaatio, verkkoyhteisöt ja työn monimuotoisuus ei tarkoita työstä tai sosiaalisesta elämästä syrjäytymistä, jos sen rakentaa oikein. Se ei tarkoita sitä, että läheisyys häviää ihmissuhteista, jos sitä osaa käyttää vuorovaikutuksen jatkeena.  Digitaalisuus luo uusia verkostoja, johdattaa uusiin tiloihin, mahdollistaa uudenlaiset tavat olla kontaktissa toiseen ja luoda yhteisöllisyyttä. Uusi työelämä ei siis myöskään tarkoita työn häviämistä vaan työn uudelleen muotoilua. Ja me olemme täällä auttaaksemme sinua, teitä ja yhteiskuntaa muotoilemaan uuden työn ja yhteiskunnan ideaa. Sen uuden toteuttaminen puolestaan on meidän kaikkien vastuulla. Oletko valmis?


Janita Julkunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.